Trouwstoeten zijn feestje voor de een, flinke overlast voor de ander

Ze lijken steeds vaker op te duiken: filmpjes en nieuwsberichten over trouwstoeten waarbij het flink misgaat. Feestgangers rijden door rood, nemen een kruispunt over of blokkeren de snelweg. Vorige week vrijdag sloeg een bruiloftsgast in Rotterdam zelfs in op een agent die probeerde in te grijpen bij een trouwstoet; de agent raakte buiten bewustzijn.

 

Voor korpschef Erik Akerboom was het incident aanleiding om nog eens te eisen dat agenten voortaan een stroomstootwapen mogen gebruiken; de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb overweegt nu een meldplicht voor trouwstoeten.

Trouwstoeten zijn feestje voor de een, flinke overlast voor de ander
Hoe Vaak Gaat Het Mis

Hoe Vaak Gaat Het Mis?

Of het echt vaker misgaat, zoals filmpjes en nieuwsberichten suggereren, kan de politie niet zeggen. Incidenten bij trouwstoeten worden niet apart geregistreerd. Als agenten ingrijpen doen ze dat door bekeuringen op te leggen voor verkeersovertredingen, zegt een woordvoerder. “Wanneer het echt uit de hand loopt, volgen er aanhoudingen.”

Trouwstoeten Aanmelden

Burgemeester Aboutaleb hoopt met een verplichte aanmelding van trouwstoeten ook iemand verantwoordelijk te kunnen stellen als het mis gaat. Verschillende partijen in de Rotterdamse gemeenteraad pleitten al voor een vergunning.

 

In Antwerpen en Brussel geldt al zo’n meldplicht. In Antwerpen moet voor een stoet zes weken van tevoren een vergunning worden aangevraagd. Geen slecht idee, vindt cultureel antropoloog Ibrahim Yerden, auteur van het boek Trouwen op z’n Turks. “Zo hoef je trouwstoeten niet te verbieden en kan je er een wettelijk kader aan geven.”

Trouwstoeten Aanmelden
Status Speelt Rol Bij Een Trouwstoet

Status Speelt Rol Bij Een Trouwstoet

Weddingplanner en decorateur Wadei Laroussi begeleidt met zijn bedrijf BASMA Weddings wekelijks drie tot zeven stelletjes die in het huwelijksbootje stappen. Ook hij ziet dat status een rol speelt bij Marokkaanse trouwerijen: hoe duurder, exclusiever en extravaganter, hoe beter.

 

Laroussi snapt dat een voorbijtrekkende stoet voor andere weggebruikers een doorn in het oog kan zijn. “Het is feestelijk bedoeld. Zo’n trouwdag is de mooiste dag van je leven en als bruidspaar wil je aan iedereen laten zien dat je bij elkaar hoort”, zegt Laroussi. “Maar als je als voorbijganger in je dagelijkse bezigheden gehinderd wordt door zo’n slinger van auto’s, is dat natuurlijk erg vervelend.” Yerden is het daar mee eens. “Voor de een is het feestvreugde, maar voor de ander een last.”

 

“ De ideale schoonzoon kan in een trouwstoet een totaal ander persoon worden. “

 

De weddingplanner denkt dat sommige bruiloftsgasten elkaar opjutten tijdens het rijden. “De ideale schoonzoon kan in een trouwstoet een totaal ander persoon worden.” Toch ziet hij dat het vaker goed dan fout gaat. Het mag natuurlijk nooit gebeuren, maar zoiets als Rotterdam noemt hij heel extreem.

Trouwstoeten Strenger Handhaven

Net als Yerden denkt hij dat strenger handhaven een oplossing kan zijn. “Als het nu misgaat heb je slachtoffers, maatschappelijke hinder en is de familie van zowel de bruid als bruidegom in tranen”, weet hij.

 

Yerden denkt dat trouwstoeten niet meer zijn weg te denken uit de samenleving. Hij heeft het er regelmatig over met Nederlandse jongeren die een Turkse achtergrond hebben. “Ze zijn in Nederland geboren en nemen de traditie over van hun ouders. Ze vinden het mooi, leuk en gezellig. Voor hen is een trouwdag zonder trouwstoet geen echte bruiloft.”

Meer media van BASMA?
Bekijk in de media pagina op basmaweddings.nl.

Trouwstoeten Strenger Handhaven

100%

Persoonlijk

Wij staan voor een 100% persoonlijke aanpak. Jouw persoonlijkheid of die van je organisatie is voor ons de sleutel tot een onvergetelijke ervaring.

96%

Klanttevredenheid

Klanten waarderen ons met een uitstekende beoordeling (google Review 4,8) waarderen onze aanpak, betrouwbaarheid en bereikbaarheid.

15+

Jaar ervaring

Met meer dan 15 jaar ervaring en een enorm netwerk aan experts zijn wij dé organisatie voor jouw bruiloft, bedrijfs-evenement of intiem feestje thuis.

Liever een combinatie of uniek thema?

Deel je wensen met onze styliste en laat je inspireren

Bruiloft | Contact basma

Neem direct contact op

Wij staan voor je klaar om samen met jou het perfecte event te ontwikkelen. Laat nu je gegevens achter en zet de eerste stap naar een onvergetelijke dag.

Ik wil contact hebben over...

Ik wil contact hebben over..